Den sete kirke
174 pages
Danish

Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage

Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement

Je m'inscris

Den sete kirke , livre ebook

Découvre YouScribe en t'inscrivant gratuitement

Je m'inscris
Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne
En savoir plus
174 pages
Danish

Vous pourrez modifier la taille du texte de cet ouvrage

Obtenez un accès à la bibliothèque pour le consulter en ligne
En savoir plus

Description

Inden for klassisk teologi skelnes der mellem en synlig og usynlig kirke. Den synlige finder vi her på jorden, men hvem der hører med i den sande og altså usynlige kirke, ved kun Gud. Så vidt teologien. Ikke desto mindre har kristendommen gennem sin næsten to tusind år lange historie sat sig en række synlige spor: bygninger, kunst, bøger – kort sagt kristendommens materielle kultur. Det er de elementer, kirkehistorien beskæftiger sig med. Men med en omskrivning af skellet mellem den synlige og usynlige kunne man også tale om den sete kirke.
Kirkehistorikeren Carsten Bach-Nielsen har et særligt blik for denne sete kirke – et blik, han har udviklet gennem snart 40 år. I Den sete kirke hylder 20 forskere og en enkelt kunstner Bach-Nielsens bidrag til den kirkehistoriske forskning. Gennem undersøgelser af emner så forskellige som fladskærme i kirker, 1700-tallets opfattelse af reformationen, dåbsritualet, altertavler, et bispeportræt i Ribe viser bogen kirkehistorien i hele sin bredde. De enkelte bidrag giver også et indblik i, hvordan kirken ikke kun er et teologisk begreb, men et historisk, håndgribeligt fænomen, der giver sig til kende, synliggør sig, og ja, bliver set af den, der vil åbne sine øjne for det.

Sujets

Informations

Publié par
Date de parution 24 février 2021
Nombre de lectures 0
EAN13 9788772194622
Langue Danish
Poids de l'ouvrage 2 Mo

Informations légales : prix de location à la page 0,1800€. Cette information est donnée uniquement à titre indicatif conformément à la législation en vigueur.

Extrait

DEN SETE KIRKE
Festskrift til Carsten Bach-Nielsen
REDIGERET AF Mattias Skat Sommer Nils Arne Pedersen Jette Bendixen R nkilde Rasmus H.C. Dreyer Svend E. Mathiassen og Anne Pedersen
Aarhus University Press |
Den sete kirke
forfatterne og Aarhus Universitetsforlag 2021
Omslag: J rgen Sparre
Forsideillustration: Christian K bke, Parti i Aarhus Domkirke , 1830
(Statens Museum for Kunst)
Tilrettel gning og sats: Narayana Press
Bogen er sat med Garamond Premier Pro
E-book production by Narayana Press, Gylling
ISBN 978 87 7219 462 2 (e-pub)
Aarhus Universitetsforlag
unipress.dk
Bogen er udgivet med st tte fra:
Aarhus Universitets Forskningsfond
G.E.C. Gads Fond
Pastor Niels M gelvangs Litteraturfond
Denne bog er beskyttet i medf r af g ldende dansk lov om ophavsret.
Kopiering til undervisningsbrug m kun ske efter aftale med
Copydan Tekst & Node.
Aarhus University Press
Finlandsgade 29
8200 Aarhus N
Denmark
www.unipress.dk
Foto: Peter Ulvsgaard
Indhold
Forord
Et gyldent alter med bronzealterbord, N rre Nissum Kirke (2017)
Peter Brandes
N r alvoren g r amok
David Bugge
Skriften p v ggen
Jette Bendixen R nkilde og Kirstine Helboe Johansen
L sninger i Lactants De Mortibus Persecutorum
Svend E. Mathiassen
Striden om salmebokens profil
Joar Haga
Se p Saxo
Lone K lle Martinsen
Mellem kirkens disciplin og lovens straf
Per Ingesman
1700-tallets opdagelse af den danske Luther
Rasmus H. C. Dreyer
Kirkesynet i pietismen - og behovet for en ny l rebog til autorisation
Kurt Ettrup Larsen
Bibelen til folket
Jens Rasmussen
D bsritualet i P. A. Fengers forslag til alterbog fra 1874
Nils Arne Pedersen
Att vara kyrka i en v rldshistorisk brottningskamp mellan ideologier
Anders Jarlert
Vi ved godt, at det passer ikke
Martin Schwarz Lausten
Et kirkehistorieskifte
Tine Reeh
Tekstiler med kristne motiver
Tove Engelhardt Mathiassen
Billedet udl gger teksten
Doris Ottesen
Porte til kongeparrets pris
Ulla Kj r
Historicismens kirkebyggeri i Danmark
Jes Fabricius M ller
Go West young man!
Mattias Skat Sommer
Et folkekirkeportr t
Elof Westergaard
Forfatteroplysninger
Tabula Gratulatoria
Forord
I marts 2020 fyldte lektor, lic.theol. Carsten Bach-Nielsen 65 r. 31. august 2020 fratr dte han sin stilling ved Aarhus Universitet. Det g r an at sige, at en ra derved slutter. Siden sin teologiske embedseksamen i 1983 har Carsten v ret tilknyttet universitetet, fra 1994 som lektor i kirkehistorie. De faglige netv rk, som Carsten er en del af, forgrener sig vidt. P Aarhus Universitet er det bl.a. de kirkehistoriske, historiske og kunsthistoriske milj er, ligesom han arbejder sammen med kolleger fra tilsvarende afdelinger p de vrige danske universiteter, i Skandinavien og det vrige Europa samt Nordamerika. P sin arbejdsplads har Carsten v ret en drivkraft i studiet af moderne kirkehistorie, engageret sig i kunstsamlingen, i biblioteksforvaltningen, i samarbejdet med de kultur- og kunsthistoriske museer og med folkekirken. Som mange rig redakt r af Kirkehistoriske Samlinger , forfatter til et st rre antal monografier og som styrelsesmedlem i Selskabet for Danmarks Kirkehistorie har Carsten gennem en rr kke medvirket til at synligg re s vel kirkehistorien som Aarhus Universitet i den offentlige diskussion.
Som en skarp og gener s redakt r har Carsten gennem rene v ret en stor hj lp for publicerende kolleger. Nu er tiden kommet til, at vi giver tilbage. Under titlen Den sete kirke udgiver vi som Carstens kolleger, venner og fagf ller dette festskrift, der gennem tyve personlige nedslag i de carstenske forskningsinteresser hylder hans mange rige engagement og fagligt vidtr kkende bidrag til danske og internationale kirkehistoriske studier. Titlen spiller p teologernes traditionelle skelnen mellem den usynlige og den synlige kirke, som kirkefaderen Augustin formulerede den i 400-tallet. I denne sammenh ng har det dog hverken v ret redakt rers eller bidragyderes opgave at s tte gr nsen mellem de to i kirkebegrebet. I stedet har vi forholdt os til det, der gennemsyrer Carstens mange forskningsbidrag, forskelligartede som de er: historiens genstandshed , dens materialitet. Kirke er ikke kun et teologisk begreb, et f llesskab om den usynlige tro, men et historisk, h ndgribeligt f nomen, der giver sig til kende, synligg r sig, ja, bliver set af sine fortolkere. En s dan fortolker er Carsten.
I al beskedenhed fors ger denne bogs bidrag at g re ham kunsten efter ved at sp rge ind til, hvordan mennesker i l bet af kristendommens lange og mangfoldige historie har forst et, set og udtrykt kirke. Derfor kommer vi ogs vidt omkring, kronologisk som tematisk. Bidragydernes udgangspunkter og indfaldsvinkler er ikke ens, og vi har ikke forpligtet dem p bestemte tolkninger af det behandlede materiale, men de har alle skelet til Carstens forskning som inspiration og ramme.
Peter Brandes l gger med sit gyldne alter i N rre Nissum Kirke for med en varm tak til Carsten for, at hans forskning har banet vejen for kunstnerens udtryk og bibelske og ikonografiske referencer. David Bugge beretter dern st anekdotisk om ualvorlig og alvorlig teologi i Aarhus og andre steder. Jette Bendixen R nkilde og Kirstine Helboe Johansen unders ger et centralt element i kirkehistorien: skriftens altid foranderlige materialitet. Ansporet heraf g r tre bidrag p l sevandring. Svend E. Mathiassen redeg r for Lactants som kristen forfatter, Joar Haga placerer Kingo i den norske, nationale debat om salmebogen, og Lone K lle Martinsen unders ger Ingemannudgavernes Saxobillede.
En r kke bidrag g r ind i klassisk, kirkehistorisk stof. Per Ingesman viser, hvordan helligbr debegrebet underg r forandringer i den danske kirkeretslige litteratur og praksis mellem reformation og enev lde. Rasmus H.C. Dreyer tager repr sentationerne af Hans Tausen og deres udm ntninger op til revision, Kurt Ettrup Larsen freml ser katekismernes kirkebegreb, og Jens Rasmussen unders ger Fyens Stifts Bibelselskabs virke. Nils Arne Pedersen kaster lys over d bsdebatten - ikke den verserende, men den i 1800-tallets slutning. To bidrag besk ftiger sig med Anden Verdenskrig. Anders Jarlert kontekstualiserer Erling Eidems pr dikener i K benhavns Domkirke, mens Martin Schwarz Lausten behandler K.E. Skydsgaards kritiske syn p kirkens rolle under og efter bes ttelsen, personificeret ved Hans Fuglsang-Damgaard. Denne sektion afsluttes med et bidrag af Tine Reeh, som sp rger ind til, hvordan danske kirkehistorikere har forst et Br dremenigheden i Christiansfeld.
Bogens sidste del rummer bidrag, der p forskellig vis belyser kristendommens og kirkens materialitet. Tove Engelhardt Mathiassen unders ger med udgangspunkt i Den Gamle Bys samlinger kristne tekstiler i et longue dur e perspektiv. Doris Ottesen n rstuderer Claus Bergs altertavle i Bregninge Kirke. Ulla Kj r tager med Christian VI til Norge og viser, hvordan og hvorfor magten repr senterer sig selv. Jes Fabricius M ller gennemg r et udvalg af danske historicistiske kirker og indg r i en diskussion med litteraturen om disses egenart. Mattias Skat Sommer tager tr den fra det foreg ende bidrag op og zoomer ind p kirkebyggeri i Silkeborg. Festskriftet afsluttes med et bidrag af Elof Westergaard, der sp rger, hvad portr ttet af Biskop Scharling i Ribe Domkirke egentlig forestiller.
Materialitet er ogs stetik. Vi er derfor glade for, at Aarhus Universitetsforlag, der er garant for en stetisk og teknisk kvalitet, takkede ja til at udgive disse bidrag til den sete kirke. En varm tak rettes til Viborg Museum og Mogens Veds , Nationalmuseet/Danmarks Kirker for hj lp med anskaffelse af billeder.Vi retter endelig en stor tak til de fonde, der er n vnt i kolofonen. Uden dem var denne bog ikke realiseret.
Mattias Skat Sommer, Nils Arne Pedersen, Jette Bendixen R nkilde, Rasmus H.C. Dreyer, Svend E. Mathiassen og Anne Pedersen ,
13. oktober 2020
Et gyldent alter med bronzealterbord, N rre Nissum Kirke (2017)
Peter Brandes
En nutidig billedkunstner, som arbejder med kirkekunst til f.eks. Roskilde Domkirke, N rremarkskirken i Vejle eller N rre Nissum Kirke, bygger sin ikonografiske viden og referencer f rst og fremmest p Bibelens tekster, men derefter p kunstnernes og forskernes freml gninger og tolkninger af teksternes indhold.
Uden Carsten Bach-Nielsens tilstedev relse i de rammer var mine udtryk ikke blevet s sammenh ngende med kirkernes arkitektur og historie. Det er jeg dig taknemmelig for.
N r alvoren g r amok
L gstrups opg r med teologisk selvh jtidelighed
David Bugge
1. 1979
En god anledning til at besinde sig p dette helt s rlige rstal kunne v re den tyske samtidshistoriker Frank B schs nylig udgivne, st rkt omdiskuterede bog Zeitenwende 1979. Als die Welt von heute begann . 1 1979 er dog ikke bare ret for den islamiske revolution i Iran, for pave Johannes Paul II s bes g i det kommunistiske Polen og for Sovjetunionens invasion i Afghanistan og de heraf aff dte muslimske hellige krigere - alt sammen begivenheder, der bidrog til igen at s tte religion p dagsordenen og at forme vores verden af i dag. Ogs p anden vis udg r 1979 et betydningsfuldt tidehverv. Gransker man Det Kongelige Biblioteks gemmer, benbares det, at man fra dette r ligger inde med intet ringere end Carsten Bach-Nielsens f rste - og til dato kedeligste - akademiske udgivelse (sammen med Knud Ottosen og Helge Kj r Nielsen), nemlig Johannesevangeliets kilder opdelt efter Johannes Bultmann: Das Evangelium des Johannes . Marburger-teologen har benbart her f et fornavn efter sin yndlingsevangelist; og, vigtigere endnu, i forordet f r l seren f lgende forj ttende evighedsveksel: Materialet befinder sig til stadighed [!] i rhus Universitets edb-anl g (RECAU) og kan benyttes af enhver, der m tte nske det. 2 Anbefalingen hermed givet videre.
Sammen med Carsten Bach-Nielsens indtog i bibliotekskatalogerne byder 1979 imidlertid ogs p andre vigtige tildragelser herhjemme. 1979 er s ledes ret, hvor J rgen Gamle Hansen sensatione

  • Univers Univers
  • Ebooks Ebooks
  • Livres audio Livres audio
  • Presse Presse
  • Podcasts Podcasts
  • BD BD
  • Documents Documents